
NÖKO - Fenntartható Agronómiai Modellek Kutatása Csoport
Kutatási terület
A növénytermesztés során döntő szerepet játszik a megfelelő technológia ismerete és alkalmazása. Csoportunk legfontosabb tevékenysége az integrált termesztést célzó új technológiák kidolgozása, két tartamkísérlettel a trágyázási módszerek fejlesztése a hozam, a talajtermékenység és a klimatikus hatások optimalizálása érdekében. A technológiai fejlesztéseket célzó kutatásainkat mélyben sós réti csernozjom (Szeged-Öthalom) és meszes réti talajokon (Fülöpszállás) végezzük.
Kutatási témák
- Csávázás-technológiai kísérletek, a vetőmag minőség fejlesztése
- Technológiai elemek, és fajta-specifikus technológiák kidolgozása
- Trágyázási módszerek fejlesztése a hozam, a minőség, a talajtermékenység és a klimatikus hatások optimalizálása érdekében tartamkísérletekkel
Csávázás-technológiai kísérletek, a vetőmag minőség fejlesztése
Vizsgálataink célja, hogy a csávázószerek hatásait figyelembe véve növeljük a vetőmagok gyakorlati értékét. Munkánk során az adott kultúrában használt csávázószerek és azok kombinációival dolgozunk, megfigyeljük a csírázásra, a kelésre, a 3-4 leveles növények szárazanyag-felhalmozására, valamint a szemtermésre gyakorolt hatásokat.
Őszi búza csávázási és teljesítmény kísérlet (Szeged-Öthalom)
Technológiai elemek, és fajta-specifikus technológiák kidolgozása
A növénytermesztés sikerében döntő szerepet játszik az alkalmazott termesztéstechnológia színvonala. A műtrágyázás, a vetésidő, a betakarítás és a növényvédelem egyaránt hatással van a termés mennyiségére és minőségére. Szeged-Öthalom Kísérleti Telepünkön évtizedek óta vizsgáljuk a különböző hatóanyagú fungicidek alkalmazásának lehetőségeit őszi búzában (preventív vagy kuratív stratégia). A Gabonakutató Nonprofit Kft.-vel együttműködve minden évben beállításra kerül a kalászos fajták és fajtajelöltek teljesítménykísérlete.
Őszi búza sárgarozsda fertőzés elleni fungicides kísérletek (2016)
Trágyázási módszerek fejlesztése a hozam, a minőség, a talajtermékenység és a klimatikus hatások optimalizálása érdekében tartamkísérletekkel
A trágyázási tartamkísérletek nélkülözhetetlenek az új technológiák fejlesztésében, a hozamra és minőségre gyakorolt hatások elemzésében, a biotikus és abiotikus interakciók tisztázásában, a természeti erőforrás megőrzésében. Az adatok alapján, mintegy élő laboratóriumban képet alkothatunk a harmonikus növénytáplálás illetve a talajzsarolás mérhető következményeiről vagy a túlzó alkalmazások gazdasági és környezeti hatásairól. A Fülöpszálláson 1984-ben megkezdett trágyázási tartamkísérletekben kalászosok (búza, árpa, tritikálé) és olajnövények (napraforgó, repce, olajlen) NPK reakcióit tanulmányozzuk meszes réti talajon. A Szeged-Öthalom Kísérleti Telepünkön 1998 óta végzett őszi búza monokultúra kísérletben lehetőségünk van továbbá a mikro-trágyázási módszerek vizsgálatára is.
Programajánló
Hírek
Tisztelt Látogatók!
A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.
Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!
GINOP-2.2.1-15-2016-00026
A 2016 őszén indult projekt célja olyan komplex fejlesztések megvalósítása, amelyek hozzájárulnak a kalászos gabonák termésstabilitásához, beltartalmi minőségének javulásához, majd az előállított exportképes, magas minőségi mutatókkal rendelkező termékeken keresztül az egészséges táplálkozáshoz, valamint a jelenleginél egészségesebb állati takarmányokhoz. E célt nemesítési, technológiai, takarmányozási, malom- és pékipari kutatási-termékfejlesztési feladatok elvégzésével és koordinációjával kívánjuk elérni. A vissza nem térítendő támogatás összege 1,049 milliárd forint.